Rijles vanaf 16,5-jaar

Vanaf 17 jaar kun je je rijbewijs halen (categorie B). Tot je 18de mag je dan onder begeleiding van een coach autorijden.

Dit is mogelijk via het tijdelijke experiment 2toDrive. 2toDrive is per 1 november 2011 door de Nederlandse overheid ingevoerd als experiment. Het experiment duurt 6 jaar. Als rijden onder begeleiding van een coach een positief effect heeft op de verkeersveiligheid kan het systeem een definitieve wettelijke status krijgen. De stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat 2toDrive in Nederland 16 verkeersdoden per jaar kan voorkomen.

BELANGRIJK! Ben je nog geen 18 en wil je het rijbewijs bij de gemeente aanvragen, dan MOET je in het bezit zijn van een begeleiderspas

Theorie-examen vanaf 16 jaar diensten

Je kunt je vanaf 16 jaar inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd 18 jaar. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij de reguliere examens.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Vanaf 16,5 jaar kun je starten met rijlessen. Ook kun je een tussentijdse toets afleggen.(niet verplicht!) Voorheen was de minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen 18 jaar.

Rijexamen vanaf 17 jaar

Vanaf 17 jaar kun je je inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Voorheen was de minimumleeftijd hiervoor 18 jaar. Om rijexamen te mogen doen, moet je wel een theoriecertificaat hebben. Bij 2toDrive zijn de exameneisen hetzelfde als bij normale examens.

Als je slaagt voor het examen, krijg je een gewoon rijbewijs. Tot je 18de mag je alleen autorijden met je coach. Vanaf je 18de mag je zelfstandig de weg op. Met het rijbewijs mag je ook op een brommer of scooter rijden. Hierbij hoef je niet begeleid te worden door je coach.

Het rijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs geldt niet in het buitenland, totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt.

 

Direct contact opnemen
Adres

Hoevensestraat 20
5446 AK Wanroij